Baby dreumesgroep

Rond de leeftijd van 1 jaar, stromen de kinderen door naar de dreumesgroep. Bij het doorstromen houden we rekening met een aantal factoren. Allereerst moet er natuurlijk plek zijn op de dreumesgroep. Daarnaast houden we rekening met de ontwikkeling van een kind. Het kan dan gebeuren dat een kind dat niet de oudste op de babygroep is, wat eerder overgaat omdat het er meer aan toe is dan een kind dat net iets ouder is. Uiteraard gaat een kind eerst een aantal keren wennen, voordat het definitief overgaat.

Een leidster van de babygroep gaat dan mee en zorgt er voor dat de leidsters van de dreumesgroep ook op de hoogte worden gebracht van alle bijzonderheden betreffende de verzorging. Afhankelijk van hoe het gaat, blijft een kind kortere of langere tijd op de dreumesgroep. Sommige kinderen vinden het direct prima om naar een andere groep te gaan, andere kinderen hebben iets langer nodig en gaan eerst een aantal keren een paar uurtjes wennen. We passen dit tempo zo veel mogelijk aan, aan wat een kind nodig heeft.

Op de dreumesgroep is al meer sprake van een dagritme. We volgen wel het ritme van de kinderen maar er wordt vaker samen aan tafel gegeten en gedronken. Rond half tien gaan de kinderen aan tafel om iets te drinken en fruit te eten. Daarna worden alle kinderen verschoond en gaan de kinderen die twee keer slapen op bed.

Tegen half twaalf gaan we aan tafel om brood te eten. Na het eten gaan de kinderen die één keer slapen naar bed.

’s Middags rond half drie gaan we weer aan tafel om te drinken en fruit te eten. Daarna worden de kinderen die twee keer slapen weer naar bed gebracht.

Om half vijf gaan de kinderen aan tafel. Sommige kinderen krijgen warm eten. Kinderen die niet mee-eten krijgen een cracker of rozijntjes.

De ruimte van de dreumesgroep biedt ruimschoots de mogelijkheid om te klimmen, klauteren en lekker te spelen. Daarnaast wordt er regelmatig geknutseld met de kinderen en als het mooi weer is zijn we vaak buiten te vinden.

Het buitenterrein wordt gedeeld met de peutergroep. Er is een ruime keuze in rijdend materiaal. Fietsjes, trackers, loopfietsjes, steppen, loopauto’s, etc. Daarnaast hebben we voetballen, skippyballen, scheppen, oude autobanden, grote blokken, sleeën voor in de winter en nog veel meer speelgoed. We hebben een ruime zandbak tot onze beschikking en ’s zomers maken we gebruik van badjes en ander waterspeelgoed. Bovendien staat er op het plein een prachtig speeltoestel met een glijbaan. Een groot voordeel van het delen van de buitenspeelruimte met de peutergroep is dat de dreumesen de leidsters en kinderen van de peutergroep alvast wat leren kennen. Zo verloopt de overgang naar de peutergroep soepeler omdat een kind de namen en gezichten al kent.

Veel dreumesen (maar ook peuters) doorlopen een fase waarin ze moeite hebben met afscheid nemen. De ervaring leert dat het voor een kind het beste is als een ouder duidelijk en kort afscheid neemt. Meestal is het verdriet dan snel weer over en gaat een kind lekker spelen. Uiteraard kunt u altijd even bellen of appen om te vragen hoe het gaat.